Mimo że dokÅ‚adne dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla każdego czÅ‚owieka jest inne, to we wszystkich przypadkach należy je rozÅ‚ożyć tak, aby dziennie spożywać 4-6 posiÅ‚ków w odstÄ™pach 3-, 4-godzinnych. Pierwsze spożywa siÄ™ Å›niadanie, nastÄ™pnie drugie Å›niadanie, potem obiad, podwieczorek i kolacja, przy najbardziej syte powinno być Å›niadanie i obiad. Z obfitoÅ›ciÄ… nie można jednak przesadzać, ponieważ przejedzenie siÄ™ mocno nadwyręża organizm i doprowadza problemów z trawieniem, co koÅ„czy siÄ™ przyrostem tkanki tÅ‚uszczowej. Z kolei spożywanie 4-6 posiÅ‚ków o staÅ‚ej godzinie dziennie pozwala na stabilizacjÄ™ procesu trawienia, na który bardzo pozytywny wpÅ‚yw ma również Zielona Kawa Green Coffee.
Åšniadanie. PosiÅ‚ek, który ma najwiÄ™kszy wpÅ‚yw na naszÄ… witalność i motywacjÄ™ w ciÄ…gu dnia, dlatego powinien być syty i mocno urozmaicony. Warto w nim zawrzeć produkty zbożowe, takie jak np. pÅ‚atki owsiane, a także owoce, ciemne pieczywo oraz nabiaÅ‚.
Drugie Å›niadanie. Ma za zadanie zaspokoić gÅ‚ód pomiÄ™dzy Å›niadaniem a obiadem, dlatego nie powinno być zbyt syte. DoskonaÅ‚ym rozwiÄ…zaniem w tym przypadku jest jogurt, ciemne pieczywo czy owoce.
Obiad. Najbardziej syty ze wszystkich posiÅ‚ków, który powinien bazować na ziemniakach, ryżu, kaszy lub makaronie, gotowanych warzywach i chudym miÄ™sie.
Podwieczorek. Odpowiednik drugiego Å›niadania – niewielki posiÅ‚ek, typu jogurt, owoce, orzechy czy saÅ‚atka.
Kolacja. Lekkostrawna, spożywana ok. 3 godziny przed snem, uboga węglowodany i bogata w białko.